keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Lasagne

Jehei, kello on 7 aamulla ja oon ollu hereillä jo pari tuntia, jeijj tätä vuorotyöläisen unirytmiä. No, koska nukkuminen on mitä ilmeisemmin yliarvostettua, ajattelin jakaa pari päivää sitten tekemäni lasagnen ohjeen, koska se oli ihan jär-kyt-tä-vän hyvää. Ihan siis tälleen vaatimattomasti itse sanottuna.

Tarvitset:
• 400g jauhelihaa
• yhden punasipulin
• 3 kynttä valkosipulia
• yksi purkki yrttitomaattimurskaa
• n. 2dl vettä
• mausteita (itse käytin suolaa, kuivattua basilikaa, paprikaa ja mustapippuria)

• n.50g voita (oivariinilla mentiin tällä kertaa)
• 1 dl vehnäjauhoja
• 1l maitoa (mulla meni 7dl rasvatonta ja 2dl ruokakermaa, koska ne olivat ainoat maitotuotteet joita jääkaapissa sattui olemaan)
• viherpippurikoskenlaskijaa
• muskottipähkinää

• lasagnelevyjä
• juustoraastetta

Lasagnen teko on oikeasti tosi helppoa, siihen pitää vain varata aikaa ja malttia, niin johan lähtee. Ja voin luvata että tulos on noin 145 385 659  kertaa parempi kuin valmiskastikkeista tehty tai eineshyllystä noukittu versio.

Noniin, eikun hommiin. Itse aloitin koko homman jauhelihan ruskistamisella. Iskin pannulle tilkan öljyä, sen jauhelihan, hienonnetun punasipulin ja valkosipulin. Käristelin menemään kunnes jauheliha oli kypsää. Lisäsin mausteet sekaan ja kumosin päälle tomaattimurskan ja mittasin murskatetralla noin pari desiä vettä sekaan. Tämän jälkeen lieden voi laittaa miedolle lämmölle ja jättää porisemaan juustokastikkeen teon ajaksi. Helppoa kuin mikä.


Sitten siis juustokastikkeen tekoon. Tää on se vaihe, jota kaikki niin kovasti pelkää ja joo, onhan tässä omat riskinsä. Omien kokemusten mukaan pitää olla vaan kärsivällinen niin hyvä tulee. Elikkäs, heitä kattilaan 50g voita ja anna sen sulaa hetki. Sitten sekaan vehnäjauhot ja pyörittele niitä voissa hetki. Tämän jälkeen lisää joukkoon maito vähitellen ja hitaasti, koko ajan sekoittaen, jotta jauhot sekoittuvat tasaisesti, eivätkä paakkuunnu. Keittele muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Soossi pois liedeltä ja sekaan paloiteltu koskenlaskijajuusto, ja yhä vaan sekoittelua kunnes juusto on sulaa. Mausta muskottipähkinällä.


Nyt on kastikkeet valmiina, joten kokoaminen voi alkaa. Voitele vuoka ja iske pohjalle tasainen kerros jauhelihakastiketta, niin, että pohja menee piiloon. Lisää päälle saman verran juustokastiketta ja siihen päälle lasagnelevyjä. Toista sama 3-4 kertaa kunnes pääset astian reunaan asti ja kastikkeet loppuvat. Laita päälimmäiseksi kerrokseksi juustokastiketta.

Päällä vaan mieleinen määrä juustoraastetta ja uuniin 175 astetta 50 minuuttia alimmalla tasolla. Ja nam valmista tuli!


Koska ihminen on ihan hirmuisen hyvä kertomaan mitä tehdä, voisin tähän nyt vielä lisäillä mitä EI kannata tehdä ja mitä kannattaa ottaa huomioon. Kaikki kohdat ihan siis itse kokemuksen kautta opittuja, tottakai.

• Jääkaapista on ihan hyvä tarkistaa, että tarvittavia raaka-aineita tosiaan on, ja niitä on riittävästi
• Kannattaa myös etsiskellä valmiiksi ne aineet jo alkuvaiheessa, eikä silloin kun juustokastike porisee liedellä ja olet ihan varma, että se muskottipähkinä on jossain siellä kaapissa.....
• Voisi olla myös järkevää huolehtia, että se talouden ainoa vuoka-astia, johon lasagne ylipäätään mahtuu, on puhtaana, eikä lavuaarissa järkyttävän suuren tiskivuoren alla vielä silloin kun pitäisi alkaa koko settiä pistää kasaan.
• Jauhenlihaa on huomattavasti helpompi käsitellä kun sen muistaa ottaa sulamaan
• Kun sen maidon heittää sinne jauhoihin kuitenkin kertalorauksella, on tuloksena äärimmäisen herkulliset jauhopaakut. Sen jälkeen kun niitä on tuskissaan kymmenen minuuttia yrittänyt saada sekoittumaan nesteeseen, kannattaa hakea vain se lusikka ja kauhoa ne paakut sieltä pois. Tai sitten vain oikeasti lisätä se maito hitaasti.
• Juustokastiketta ei muuten kannata ihan kauheasti nesteen lisäyksen jälkeen sekoitella  pohjia myöten, koska se on kuitenkin palanut pohjaan ja tuloksena on juustokastike, jossa on palaneita jauhohiutaleita seassa. Nam.
• Jotta se kastike ei palaisi pohjaan, kannattaa käyttää pinnoitettua kattilaa teräksisen sijaan.
 • Kokoamisvaiheessa kannattaa sen verran keskittyä, että muistaa laittaa kaikkia kolmea juttua, eikä vain latele kastikkeita toisensa perään ja unohda niitä lasagnelevyjä välistä kröhöm.....


Mutta oikeasti, vaikka tässä voi mennäkkin pieleen , niin ei mikään noista kohdista pilaa sitä ruokaa ja voit tehdä vaikka nuo kaikki virheet ja onnistua silti, niin kuin minä!
Ja hei lasagnenhan voi tehdä ihan muustakin kuin jauhenlihasta, esim soijarouheesta, katkaravuista, ,pelkistä vihanneksista. Itse ajattelin ensi kerralla kokeilla kanaversiota!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti